Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Стерилизирани и кастрирани котки

Показване на 1–12 от 26 резултата

Хранете правилно стерилизирани и кастрирани котки, за да ги поддържате слаби

стерилизирани и кастрирани котки

Знаете ли, че има голям брой научни статии, които се опитват да обяснят защо толкова много котки напълняват, след като са стерилизирани и кастрирани котки.

Въпреки че изследванията са проведени с помощта на различни методи и често стигали до различни конкретни заключения (напр. кои хормони са най-важни за процеса).

Ние от Кучеландия, бяхме поразени от приликите в техните констатации относно проблема.

В тази статия ви споделяме всички важни заключения свързани с храненето на вашата стерилизирана или кастрирана котка.

  1. Намаленият разход на енергия не е най-големият проблем.

Казано най-просто, наддаването на тегло е свързано изцяло с енергиен дисбаланс. По-конкретно, когато котките станат с наднормено тегло, те приемат повече калории, отколкото изгарят, а излишъкът се съхранява като мазнина. Това повдига въпроса дали храним котката си прекалено много или не и предоставяме достатъчно занимания, за да изгори калориите.

Изследванията са двусмислени относно това дали енергийните нужди на котката намаляват или не след стерилизация.

Някои проучвания подкрепят това твърдение, докато други изглежда показват, че стерилизираните и кастрирани котки изразходват същото количество енергия след операцията, както и непокътнатите индивиди.

След като прегледахме всички изследвания по темата, стигнахме до извода, че основният проблем не е с изразходването на калориите, а с приемането им. Това е добра новина за повечето стопани, които не харесват идеята да спазват програма за упражнения на котките си.

  1. Котките искат да ядат повече, след като са стерилизирани или кастрирани.

Това, което е ясно е, че ако зависеше от тях, много котки ще приемат повече калории след стерилизация/кастрация, отколкото преди стерилизация/кастрация. Причините зад това повишаване на апетита все още не са напълно разбрани, но ефектът може да бъде наистина шокиращ.

прием на храна при мъжки котки

Например, има документирано изследване, което установява, че след кастрация приемът на храна при мъжките котки се е увеличил с поне 50%, а телесното им тегло се е увеличило с 28-29%. Подобни резултати са наблюдавани и при женски котки след стерилизация.

  1. Решението е в нас.

Изглежда доста ясно, че най-големият проблем се крие в калориите от уравнението за енергийния баланс на нашите котки. Не знаем защо котките искат да ядат толкова много, след като са стерилизирани или кастрирани. Но тъй като това изглежда доста предвидим резултат от операцията, стопаните трябва да го компенсират.

Ако котката напълнява, след като е стерилизирана или кастрирана, вината не е в тях (те не са мързеливи), тя е в нас.

Решението е просто. На котките не може да бъде разрешен свободен достъп до храна, след като са стерилизирани или кастрирани.

Вместо това трябва да им се предлагат няколко премерени хранения през целия ден и размерът. (Калоричното съдържание) на тези хранения да се коригира, за да се поддържа стройно състояние на тялото.

Толкова сме свикнали да бъдем заобиколени от дебели котки, че сме забравили как изглежда здравата.

Наддаването на тегло след стерилизация или кастрация е напълно предотвратимо. Обърнете специално внимание на диетата и състоянието на тялото на вашата котка поне шест месеца след операцията.

  1. Стерилизирането и кастрацията правят ли котките дебели?

напълняват ли котките след кастрация

Въпреки че повечето стопани са нетърпеливи котките им да бъдат стерилизирани или кастрирани (и нищо чудно – опитвали ли сте някога да живеете с разгонен котарак или котешка кралица?). Почти всеобщо притеснение е, че котките им ще напълнеят след операцията.

Изследванията са малко двусмислени по въпроса дали енергийните нужди на котката намаляват или не след стерилизация. Някои изследвания изглежда подкрепят това твърдение, докато други не.

На практика обаче ветеринарните лекари вземат предвид този ефект, когато определят колко калории на ден трябва да приема котката. Например, енергийните нужди в покой (RER) за възрастна котка, която тежи 4-5кг, биха били около 218 kcal на ден.

Но ние все пак трябва да прилагаме определени множители към това число, за да определим каква е всъщност необходимата енергия за поддръжка на индивида (MER).

MER е това, от което всъщност се интересуваме. Това е броят калории, от които една котка се нуждае на дневна база. Като се вземат предвид нейното ниво на активност, репродуктивен статус, всякакви заболявания, които може да има, независимо дали се опитваме да помогнем или не тя отслабна и т.н.

„Множителят“ за типична стерилизирана или кастрирана котка е 1,2, докато този за непокътнат индивид е 1,4, което ни води до MER от 261 kcal/ден за първата и 305 kcal/ден за втората.

Но дори стерилизираните и кастрирани котки да се нуждаят от по-малко калории на ден, отколкото непокътнатите котки, това не означава, че те са обречени да напълнеят.

Проучвания за стерилизирани и кастрирани котки

Проучвания за стерилизирани и кастрирани котки

Докато се ровихме за информация по темата, се натъкнахме на  резултатите от две проучвания. Които показват, че когато женските и мъжките котки са имали свободен достъп до храна. И двете са яли значително повече след операцията, отколкото преди операцията. Е, не можем да измислим добро обяснение за това.

Никой не спори, че нуждите на котките от калории се увеличават след стерилизация и кастрация, така че защо котките ядат повече? Нещо общо с хормоналните промени, протичащи в телата им… може би.

В проучването, включващо женски котки, стерилизираните котки са яли значително повече храна четири седмици след операцията. (Доста след като са се излекували) – този ефект достига своя връх 10 седмици след стерилизацията.

До 18 седмици след операцията стерилизираните и некастрираните женски котки ядат подобни количества.

Проучването върху мъжки котки показва драматично увеличение на приема на храна при някои котки през първата седмица след операцията, като при някои котки телесното тегло се увеличава с 10 процента.

Въпреки че има някои разлики в тези две проучвания, посланието за всички е по същество същото. Контролът на порциите след стерилизиране и кастрация е много важен, за да се предотврати напълняването на котките.

Много вярно е твърдението, че храненето с котешка храна е по-здравословна алтернатива за котките през по-голямата част от живота им в сравнение с храненето по свободен избор.

Но дори и да не сте съгласни, помислете за ограничаване на порциите на вашата котка за 4-5 месеца, след като е била стерилизирана или кастрирана, за да предотвратите покачване на тегло.

Ако решите да се съгласите с нас, тогава всичко което трябва да направите е да кликнете на www.hranazakucheta.bg

Разбира се, не искате да пестите храна през този важен момент (в края на краищата повечето котки се стерилизират или кастрират, когато са още млади и растат), така че се уверете, че храната, която предлагате, е богата на хранителни вещества и е направен от естествени, висококачествени съставки.

Последни публикации

Храни, които кучето ви не трябва да яде
Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук […]

Вижте повече
могат ли кучетата да ядат праскови
Могат ли кучетата да ядат праскови?

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както […]

Вижте повече
защо кучетата се търкалят в тревата
Защо кучетата се търкалят в тревата?

Кучетата правят много неща, които определяме като, интересни и сладки. Но също така, ги виждаме и да правят и много груби неща. В тази статия ще разгледаме едно интересно кучешко […]

Вижте повече

    Контактна форма