Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Ши Цу

Показване на 1–12 от 40 резултата

Ши Цу: Характеристики и грижи за породата кучета

История, съвети за грижа и полезна информация за собствениците на домашни любимци.

Храна за кучета,ши цу

Kuchelandia.bg

Ши Цу е малко, но здраво куче с буйна, дълга, двойна козина. Бдителното, уверено, игриво и смело поведение на тази порода я прави любима сред ентусиастите на кучета играчки. Ши Цу е древна порода и има дълга история като куче в скута на благородниците.

Когато са обучени правилно и се грижат за тях, Ши Цутата могат да бъдат прекрасни другари. Техният малък размер прави тази порода кучета идеална за апартаменти и малки жилищни пространства. Просто бъдете готови за малко пръхтене и хъркане. Ши Цу се счита за брахицефална порода поради формата на главата си и късото, загладено лице. Като цяло, повечето собственици на породата ще ви кажат, че Shih Tzu е наистина симпатична порода кучета.

Преглед на породата

ГРУПА: Играчка

КОЗИНА: Дълга двойна козина

ЦВЯТ НА КОЗИНАТА: Среща се в почти всеки цвят, най-често в черно, бяло, синьо, златно, черен или комбинации

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА: 10 до 16 години

ТЕМПЕРАМЕНТ: Приятелски, интелигентен, игрив, буден, лоялен, жизнен

ХИПОАЛЕРГЕННО: Да

ПРОИЗХОД: Тибет

Ши Цу и хрнаненето им

Характеристики на Ши Цу

Обичани заради своя очарователен и симпатичен темперамент, Shih Tzu обожават вниманието и ще се нуждаят от много от него, като не обичат нищо повече от това да се мотаят с (и да седят върху) своите стопани. Те се приспособяват бързо към непознати и ще се справят добре в нови домове и семейства.

История на Ши Цу

Името Shih Tzu произлиза от китайската дума за “лъв” поради външния вид на породата, подобен на лъв. Доказателствата за предците на Shih Tzu могат да бъдат проследени до древните породи, особено в Тибет. ДНК анализът показва, че Ши Цу-то, подобно на Лхаса апсо, е с по-директна връзка с вълка, отколкото много други породи кучета.

Точният произход на Shih Tzu като домашен любимец на китайската кралска къща е неясен, като през последните 1100 години се предлагат различни дати.

Породата става известна като благородното куче на Китай, предимно като кралски домашен любимец на членовете на династията Мин от 14-ти до 17-ти век. Те също са били любимци на императрица T’zu Hsi в края на 1800 г.

Как да се грижим за Ши Цу

Поради дребния си размер и високата си интелигентност, кучетата ши-тцу са относително лесни за обучение и грижи. Като имате предвид само няколко важни изисквания за грижа, можете да си осигурите щастливо и здраво куче за години напред.

Упражнения

Shih Tzu има умерено ниво на енергия и се нуждае от рутинни упражнения. Ежедневните разходки и забавни дейности като игри могат да ви помогнат да поддържате вашето ши-тцу умствено и физически стимулирано. Те се адаптират много добре към живот в апартамент, стига да им дадете достатъчно време за активна игра. Въпреки това, Ши-цутата няма да се справят добре в изключително гореща среда или време, поради плоските си лица и склонността към топлинно изтощение.

Подстригване

Козината на Shih Tzu расте непрекъснато с много минимално линеене, което кара повечето хора да ги смятат за хипоалергенна порода кучета.

Разхлабените косми е по-вероятно да се задържат в козината, а не във въздуха – все пак имайте предвид, че алергените остават в пърхота и слюнката, така че все още ще има малко в околната среда около кучето. Ако сте чувствителни, разумно е да прекарате време с ши-тцу, за да видите дали тази порода провокира вашите алергии, преди да осиновите такова.

Ши цу много сладка порода

Често срещани здравословни проблеми при Ши Цу

Отговорните развъдчици се стремят да поддържат най-високите стандарти за породата, установени от киноложки клубове. Кучетата, отглеждани по тези стандарти, са по-малко склонни да наследяват здравословни проблеми. Въпреки това, някои наследствени здравословни проблеми могат да възникнат при Ши тцутата. Ето някои заболявания, които трябва да имате предвид:

  • Брахицефален синдром;
  • Заболяване на междупрешленните дискове;
  • Кератоконюнктивит Sicca (Сухо око);
  • Дистихиаза.
Диета и хранене

Като малко куче, Shih Tzu се нуждае само от 1 чаша суха кучешка храна на ден. Точното количество зависи от възрастта на кучето, нивото на активност, размера и здравословните фактори. Важно е да наблюдавате теглото на вашето куче и да предприемете действия, ако видите, че кучето е с наднормено тегло. Обсъдете подходящата хранителна стратегия с вашия ветеринарен лекар, за да получите препоръки или намерете информация в статийте на hranazakucheta.bg.

Последни публикации

кокали за дъвчене
Кокали за дъвчене – забавление и ползи за здравето кучето

Кокалите за дъвчене са популярни сред собствениците на кучета като хранително допълнение и източник на забавление за техните пухкави приятели. Те са дървени, каучукови или силиконови предмети, предназначени специално за […]

Вижте повече
Храни, които кучето ви не трябва да яде
Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук […]

Вижте повече
могат ли кучетата да ядат праскови
Могат ли кучетата да ядат праскови?

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както […]

Вижте повече

    Контактна форма