Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Show value(s)

Против космени топки

Показване на 1–12 от 13 резултата

Как да се справите с космените топки на вашата котка

храна против космени топки

В даден момент почти всеки стопанин на котка е трябвало (или ще трябва) да се справя с космени топки. Непосредствената реакция обикновено е „как да почистя тази отвратителна бъркотия?“. Въпреки това, след като драмата отмине, отделете малко време, за да оцените ситуацията против космени топки. Топките косми всъщност могат да бъдат признаци на по-голям проблем от едно петно върху килима.

Нормално ли е котките да повръщат космени топки?

Нормално ли е котките да повръщат космени топки

Краткият отговор е „не“. Котките са предназначени да се подстригват и в процеса те неизменно ще погълнат част от козината. Предполага се обаче, че погълнатата козина се движи през стомашно-чревната система и излиза от тялото с изпражненията без усложнения.

За съжаление това не винаги се случва. Топките козина обикновено се образуват поради една от тези две причини:

  1. Променен стомашно-чревен мотилитет.

Когато стомашно-чревният тракт на котката не функционира правилно, той или тя може да не е в състояние да изхвърли космите от стомаха и червата нормално.

Всяко заболяване, което засяга стомашно-чревния мотилитет, може да увеличи вероятността от образуване на космени топки.

Възпалителното заболяване на червата е виновникът номер едно, но космените топки могат да бъдат свързани и с вътрешни паразити, панкреатит, херния, чужди тела, рак и други потенциално сериозни заболявания.

  1. Поглъщане на повече козина от нормалното.

Всяко заболяване, което кара котките да линеят и/или да се ближат повече от нормалното, може да доведе до образуване на космени топки.

Външните паразити, инфекциите и алергиите могат да бъдат потенциални виновници, но също така и стресът, скуката, болката и натрапчивото поведение. Обърнете внимание, че дългокосместите котки линят повече от късокосместите.

Дори ако космени топки се образуват поради сравнително доброкачествени причини (напр. дългокосместа котка, която се подстригва често или самопочиства поради скука), самите космени топки са причина за безпокойство.

Те са проблем за качеството на живот както за котката, така и за собственика. В екстремни случаи те дори могат да станат достатъчно големи, за да блокират преминаването на материали през стомашно-чревната система и изискват операция за отстраняване.

Съвети за предотвратяване на образуването на космени топки

Съвети за предотвратяване на космени топки

Както винаги, превенцията е за предпочитане пред всяко лечение. Опциите за предотвратяване на образуването на космени топки включват:

  • „Лекарство – добавка“ против космени топки, за приемане без рецепта.

Лубрикантите на базата на вазелин могат да помогнат за придвижването на космите през стомашно-чревната система на котката. За съжаление, котките често се съпротивляват да ги приемат и често мазната структура на лубриканта се намазва не където трябва както върху котката, така и върху мебелите.

  • Подстригване за намаляване на линеенето.

Редовните сесии с четкане са добър начин да намалите количеството косми, което котката поглъща чрез самоподстригване. Това е особено важно за дългокосместите котки.

Добавките с омега-3 мастни киселини също могат да намалят обема на козината, която котката отделя. Котки, които имат симптоми на кожно заболяване. Напр. косопад на петна, сърбеж, зачервяване или други кожни лезии, трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар.

  • Диетични промени.

Един от най-лесните и ефективни начини за предотвратяване на образуването на космени топки при котките е храненето им със специален вид котешка храна. Храна която съдържа фибри за спомагане на естественото движение на космите през храносмилателната система.

Добрата диета за предотвратяване на космени топки трябва също така да съдържа високи нива на мастни киселини, които подпомагат за здрава козина и кожа. Също така котешката храна трябва да доставя всички хранителни вещества, от които котките се нуждаят, за да останат здрави и щастливи.

Ако опитите ви да предотвратите появата на космени топки у дома са се оказали неуспешни, уговорете си среща с ветеринарен лекар. Той или тя може задълбочено да прегледа вашата котка. За дерматологични, стомашно-чревни и други здравословни състояния. Които може да играят роля при образуването на космени топки и да предпише подходящо лечение и диетични препоръки.

Топките косми не трябва да са факт от живота на котките. Редовното повръщане е неудобно и не е нормално поведение на котката.

Почистването на бъркотията, което произтича от проблема, може да бъде основна пречка за формирането на тясна връзка между котките и стопаните. Защитете връзката си с вашата котка и нейното здраве, като спрете топките косми, преди да са се образували.

Последни публикации

храненето със смес от мокра и суха храна за кучета
Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета

Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета Като стопани на домашни любимци, ние се стремим да осигурим най-доброто хранене за нашите космати другари. На пазара […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат яйца?
Могат ли кучетата да ядат яйца?

Могат ли кучетата да ядат яйца? Много стопани на домашни любимци се чудят кои „човешки храни“, са добри за техните домашни любимци. Често срещан въпрос е, могат ли кучетата да […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат стафиди?
Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди? Стафидите може да изглеждат като безобидна и здравословна закуска, но за кучетата те могат да причинят много проблеми. Но защо стафидите са вредни за […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи