Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Мейн Куун

Показване на 5 резултата

Порода котки Мейн Куун

Мейн Куун

Какво е котка мейн куун?

Породата котки Мейн Куун е дългокосместа порода, произхождаща от Мейн, където от векове е била високо ценена заради таланта си да хваща мишки.

Физически характеристики на породата Мейн Куун

Това е голяма котка, тежаща някъде между 5,5 кг и 8 килограма, въпреки че женските от породата са по-малки. Типичните физически характеристики на породата не се развиват до третата или четвъртата година на котката.

Отличителна черта на породата Мейн Куун е нейната гладка, рошава и водоотблъскваща козина, която може да бъде в различни цветове, въпреки че кафявото в момента е фаворит. Козината на тези котки е дълга и копринена, по-къса на раменете и по-дълга на корема.

Личност и темперамент на котките Мейн Куун

Личност и темперамент на котките Мейн Куун

Мейн куунът често е в топ 10 на най-популярните породи котки в САЩ а и в Европа. Причините за популярността им не са трудни за намиране.

Освен че притежават отличителна козина, те са изключително издръжливи, без съмнение са много смели, и яростно лоялни към своите човешки спътници в живота. Всъщност тази игрива порода ще се разбира добре както с други домашни любимци така и с деца.

Въпреки че първоначално всака котката от породата Мейн Куун е предпазлива към непознати, тя ще свикне с тях, ако й се даде време. Тя е послушно и любопитно привлечена от водата. Така че не се изненадвайте, ако видите, че вашият Мейн Куун се потапя за малко под чешмата.

Грижа за козината

В допълнение към подстригването на козината два пъти седмично със стоманен гребен, ще трябва да осигурите възможности за редовни и ежедневни упражнения, често под формата на игра.

История и предистория на породата Мейн Куун

История и предистория на породата Мейн Куун

Обитават Америка от векове, дори през ранния колониален период. Въпреки това, има много малко знания за това как те първоначално са се озовали на континента.

Има много истории, свързани с проследяването на техния произход, въпреки че автентичността на тези приказки е съмнителна.

Една пресилена история например, твърди, че предшественикът на котката е бил миеща мечка, което е всъщност биологично невъзможно.

Други източници казват, че породата е създадена от кръстосването на местния Bobcat с домашна котка. Още една фантастична приказка проследява тяхното потекло до дългокосместите котки, принадлежащи на френската кралица Мария Антоанета.

Според това предание американски капитан на име Клъф спасил котките на кралицата, но не успял да спаси живота й, след това котките са пренесени в Америка. Още един разказ гласи, че тези котки са били донесени в щатите през 1700 г. от американски капитан на име Куун, който произхожда от североизточното крайбрежие на Америка.

Тази последна история, все пак може да съдържа малко истина. Капитаните на кораби често носели котки от чужди земи, за да се справят с проблемите с мишките, които процъфтявали на корабите. При пристигането си те може да са намерили своя дом на североизточния бряг, в Мейн.

Климатът бил ужасен и само най-смелите и издръжливи котки можели да оцелеят. Тези оцелени котки били силни и издръжливи с водоустойчива козина.

Една от първите породи, които са официално признати в началото на 19 век и от тогава набира бърза популярност.

суха храна за порода мейн куун

Г-н Ф. Р. Пиърс, който е притежавал мейн кууни още през 1861г., споменава в „Книгата на котката“, че мейн куун на име Лео е бил награден за най-добра котка в котешкото изложение в Ню Йорк през 1895г. и е бил постоянен победител в Бостън през 1897г. 1898 и 1899г.

Популярността на породата спадна рязко в началото на 1900г., когато пристигнали по-екзотичните персийск котки и веднага станали любими на хората. До 1950г. Породата е намаляла тревожно и са останали много малко представители на тази силна порода.

Няколко животновъди обаче проявили активен интерес към тази котка и положили големи усиляи, за да спасят вида им. Тези животновъди провели изложби само за Мейн Куун и през 1968г. и в последтвие основали „Асоциацията на развъдчиците и любителите на Мейн Куун“.

Благодарение на усилията на своите верни поддръжници, котките Мейн Куун си възвърнали много загубени позиции и отново били кандидати в състезания за шампионата. Тази порода остава една от най-популярните породи котки днес, със статут на шампион във всички асоциации.

Последни публикации

храненето със смес от мокра и суха храна за кучета
Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета

Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета Като стопани на домашни любимци, ние се стремим да осигурим най-доброто хранене за нашите космати другари. На пазара […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат яйца?
Могат ли кучетата да ядат яйца?

Могат ли кучетата да ядат яйца? Много стопани на домашни любимци се чудят кои „човешки храни“, са добри за техните домашни любимци. Често срещан въпрос е, могат ли кучетата да […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат стафиди?
Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди? Стафидите може да изглеждат като безобидна и здравословна закуска, но за кучетата те могат да причинят много проблеми. Но защо стафидите са вредни за […]

Вижте повече

    Контактна форма

    Храна за кучета по породи