Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Грижа за кожата на котките

Показване на 7 резултата

Грижа за кожата на котките – 6 лесни начина да подобрите кожата 

грижа за кожата на котките

Състоянието на кожата и козината на вашата котка е нещо повече от външен вид – то е и отражение на здравето и грижа за кожата на котките. Изграждането на здрава основа, която включва здравословно хранене, ефективна превенция срещу бълхи и добра грижа, е от съществено значение за добрата кожа, според ветеринарните експерти.

Кожните проблеми при котките често са признак, че се случва нещо значимо. Ако котката ви скубе козината си или насилствено чеше лицето и раменете си, например, това може да се дължи на паразити или алергии.

Диагностиката и лечението на кожни заболявания винаги трябва да се оставят на вашия ветеринарен лекар, но има някои прости и естествени неща, които можете да направите сами, за да подобрите кожата на вашата котка.

Хранете котката си с ключови хранителни вещества

балансирана и пълноценна храна за котки

Храненето на вашата котка с балансирана и пълноценна храна е от съществено значение за цялостното й здраве и благополучие, но няколко хранителни вещества играят важна роля за жизнеността на кожата и козината. Такива съществени вещества за здравата кожа на котката са както омега-6, така и омега-3 мастните киселини.

Котките се нуждаят от два вида омега-6 мастни киселини: линолова киселина, която се намира в растителните масла, и арахидонова киселина, често произхождаща от животински мазнини. Омега-6 мастни киселини, спомагат за поддържането на здравето и целостта на епителните тъкани, като кожата.

Алфа-линоленова киселина (ALA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) са две омега-3 мастни киселини, които също помагат за здравето на кожата и козината. ALA, произхождащи от храни като ленено семе, помагат за поддържане на водната пропускливост на кожата.

Срещани най-често в някои рибени масла, EPAs са важни за техните противовъзпалителни свойства и ролята им в нормалната течливост на клетъчната мембрана.

Тъй като храненето е изключително важно за кожата и здравето на вашата котка, важно е да не пестите от качеството. Но как да разберете дали това, с което храните котката си, отговаря на стандартите за качество?

Препоръчваме ви да търсите котешка храна с етикет за реално тестване с продължително хранене.

Помислете за употребата на хранителни добавки благоприятни за грижа за кожата на котките

хранителни добавки за грижа за кожата на котките

Ако храните котката си с балансирана храна, тя вече трябва да съдържа правилното съотношение на хранителни вещества. Но в някои случаи хранителните добавки може да бъдат от полза.

Ако вашата котка има лющеща се кожа или суха козина, тогава добавянето на незаменими мастни киселини, може да помогне.

Обикновено шафрановото или слънчогледовото масло могат да бъдат добри източници на мастни киселини, но те също са и с високо съдържание на калории, така че е важно да не прекалявате с добавките.

Добавките с рибено масло също могат да бъдат полезни за сърбяща кожа поради техния противовъзпалителен компонент.

Ако искате да опитате хранителни добавки за котки, свържете се с вашия ветеринарен лекар, за да избегнете проблеми, свързани с предозиране или неправилно дозиране.

Трябва да внимавате с това колко добавки използвате, защото ако добавяте твърде много мазнини, витамини или минерали, това може да доведе до хранителен дисбаланс в диетата на котката.

Например, някои добавки с рибено масло също съдържат и витамин D. Въпреки че е основно хранително вещество, твърде много витамин D може да причини сериозни проблеми, свързани с токсичност.

Инвестирайте в добра превенция срещу бълхи

превенция срещу бълхи

Повечето котки, посещаващи ветеринарни кабинети, са там, именно защото имат сърбяща кожа. В опит да се намери облекчение, котката може прекалено усърдно да се почесва или ближе, което може да доведе до развитие на рани и частично оплешивяване.

Често срещан източник на сърбеж, са бълхите и алергиите към бълхи. Определено ви препоръчваме всички котки да бъдат подлагани на редовна месечна превенция срещу бълхи, защото бълхите и алергиите към бълхи са много често срещан източник на кожни проблеми при котките.

Препоръчваме превантивни средства, предписани от ветеринарни лекари, и внимавайте да не използвате лекарства, предназначени за кучета.

Поставянето на кучешки продукт против бълхи върху котка е опасно, защото котките са много чувствителни към някои от лекарствата, използвани за превенция срещу бълхи при кучетата.

По-добре стоите далеч от домашни средства за борба с бълхи, тъй като те могат да бъдат неефективни и опасни за котките.

Изградете добри навици за подстригване на котката

добри навици за подстригване на котката

Предизвикването на мъркане и укрепването на връзката с вашата котка не са единствените причини редовно да я разресвате. Според много изследвания, четкането и разресването могат да помогнат за предотвратяване на образуването на плешиви или протъркани петна. Тези протъркани петна могат да причинят дискомфорт на котките, както и да причинят кожни инфекции и косопад, ако протъркванията са тежки.

Също така, четкането може да помогне за насърчаване на блясъка на козината на котката чрез преразпределяне на естествените масла на козината.

Помислете за инвестиране във висококачествен инструмент за подстригване, специално предназначен за котки. Такъв тип инструменти са тези, които обезкосмяват, защото премахват излишните косми по време на четкане.

Пиемете като добър съвет това, че трябва създадете режим на подстригване в началото на живота на котката. Такъв режим трябва да се въведе по-навреме от отглеждането на котенце, така че четкането и подобно боравене не само да се толерират от котката, но и да се наслаждава на процеса.

Изкъпете котката си при определени кожни заболявания

кожни заболявания при котки

Рядко има нужда от измиване на козината на котката с шампоан, особено след като повечето котки се подстригват сами. Освен това котките като цяло не са много склонни да  сътрудничат, когато става въпрос за къпане. Това може да бъде изключително стресиращо както за котката, така и за стопанина.

Но ако котката ви я сърби или просто е мръсна, можете да опитате да я изкъпете. Важното е да използвате шампоан с етикет за котки и да сте сигурни, че го изплаквате добре. Друг добър съвет е да избягвате всякакви шампоани, съдържащи масло от чаено дърво. Известно е, че маслото от чаено дърво е токсично за котките, когато се използва във високи концентрации.

Ако смятате, че къпането е твърде трудно или стресиращо, може да е полезно да избършете котката и с хладен, влажен парцал или чаршаф. Това помага за премахване на алергените във въздуха разхвърляни от котката ви. Примери за алергени във въздуха включват спори на плесени, прахови акари и цветен прашец от плевели и треви.

Вашият ветеринарен лекар може да препоръча лечебен шампоан за лечение на други видове котешки кожни проблеми. В тези случаи винаги следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар относно това кога и как да миете котката си.

Наблюдавайте нивото на стрес на котката

ниво на стрес при котка

Ако близането на вашата котка стане прекомерно, това може да доведе до загуба на козина, известна още като алопеция. Когато вашият ветеринарен лекар установи, че причината за прекомерното облизване на вашата котка има психологически, а не физически произход, състоянието се диагностицира като психогенна алопеция.

Котките могат да изразяват този тип компулсивно поведение, за да облекчат стреса. Докато котките с психогенна алопеция рядко се подстригват прекалено много до степен на увреждане на кожата, състоянието е знак, че изпитват значителни нива на тревожност или напрежение.

Вие трябва да се тревожите не само поради загубата на коса, но и защото стресът увеличава риска от други, по-сериозни състояния при котките. Такива са включително идиопатично заболяване на долните пикочни пътища при котките.

Поради тази причина минимизирането на стреса, като например наличието на адекватно вертикално пространство, където котката може да се оттегли и да се чувства в безопасност, може да бъде полезно.

Също така може да общувате с котката си колкото е възможно повече, което може да включва галене и игра с играчки заедно. Играчка топка, която е пълна лакомства, може да бъде добро развлечение, когато котката ви е сама.

Котки с тежка психогенна алопеция могат да се възползват от лечение с лекарства за облекчаване на тревожността.

Последни публикации

Храни, които кучето ви не трябва да яде
Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук […]

Вижте повече
могат ли кучетата да ядат праскови
Могат ли кучетата да ядат праскови?

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както […]

Вижте повече
защо кучетата се търкалят в тревата
Защо кучетата се търкалят в тревата?

Кучетата правят много неща, които определяме като, интересни и сладки. Но също така, ги виждаме и да правят и много груби неща. В тази статия ще разгледаме едно интересно кучешко […]

Вижте повече

    Контактна форма