Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Чихуахуа

Показване на 1–12 от 40 резултата

Чихуахуа

Това компактно джобно кученце е с характер и е чудесно другарче за хора на всякаква възраст. Известни са с малките си размери и изразения им темперамент. Лесни за обучение кученца, които обаче изискват сериозни грижи заради крехкото си здраве и имунна система.

Чихуахуа са кученца с характер

Характеристики

Интелигентен, чаровен любимец, който лесно може да се побере дори в дамската Ви чанта и да Ви придружава навсякъде. Достигат до 15-20 сантиметра височина и скромните 1-4 килограма, в зависимост от възрастта и пола на кученцето. Има различни разновидности на чихуахуа, като някои представителите са:

 • Късокосместо
 • Дългокосместо
 • Чихуахуа с ябълковидна глава
 • Чихуахуа тип Елен
 • Мини чихуахуа
 • Чихуахуа без козина

Същестуват много вариации относно цвета на козината – кафяви, бели, черни, трицветни, двуцветни, петнисти.

Характер

Както споменахме по-нагоре в статията, тези кучета са с доста изразен характер и темперамент. Ранното възпитание и обучение са ключови за тях и бъдещото им отношение, и разбиране с околните. Въпреки малките си размери те са доста смели и любопитни животни, които са изключително предани. Често срещано при тях е да изпитват ревност към стопанина си и да не обичат да ги делят с никого. Трудно се доверяват на непознати и изграждането на доверие с това куче ще отнеме време, ако не е стартирано от ранна възраст. За да успеете да го социализирате успешно е желателно да започнете опознавателен процес с други кучета навреме.

Грижа за чихуахуа

Грижите за тези кучета са особено специфични, както и самата порода. Кученцето може да бъде отглеждано в апартамент, защото не му е необходими толкова голямо пространство, за да се чувства добре. Ежедневните разходки са задължителни. Късокосместите чихуахуа са склонни да се разболеят лесно и трябва да се уверите, че през зимата са добре облечени по време на излизанията навън.

Едно от най-важните неща, на които трябва да обръщате внимание, когато си вземете такава порода домашен любимец, е склонността им към затлъстяване. Правилната диета може да предотврати това, но килограмите на кучето трябва да се следят редовно!

Чихуахуа са компактни джобни кученца

Хранене

Правилно подбраната диета е от изключително голямо значение за тези кучета. Сухата храна ще им предоставя всички необходими витамини, но е добре да приемат добавки към балансираното си меню.

Здравословни проблеми

За жалост кученцата от тази порода, ако не са гледани или хранени по правилен начин, са склонни да развият доста проблеми. Някои от тях са:

 • Епилепсия
 • Проблеми със сърцето
 • Вторична глаукома

Редовната консултация при лицензиран ветеринар е задължителна, за да сте сигурни за здравето на Вашия опашатко.

Последни публикации

кокали за дъвчене
Кокали за дъвчене – забавление и ползи за здравето кучето

Кокалите за дъвчене са популярни сред собствениците на кучета като хранително допълнение и източник на забавление за техните пухкави приятели. Те са дървени, каучукови или силиконови предмети, предназначени специално за […]

Вижте повече
Храни, които кучето ви не трябва да яде
Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук […]

Вижте повече
могат ли кучетата да ядат праскови
Могат ли кучетата да ядат праскови?

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както […]

Вижте повече

  Контактна форма