Филтър

Категория

Марка

Вкус

Текстура на храната

Цена

Порода

Възраст

Нужда

Разфасовка

Кучешка храна

Показване на 1–12 от 279 резултата

Кучешка храна онлайн

Старата поговорка „ние сме това, което ядем“ със сигурност е мъдра и това важи и за кучетата!

Как кучешката храна влияе на настроението на кучето

В редовете по-долу ще се опитаме да ви информираме максимално за връзката между кучешката храна и настроението на кучето. Въз основа на най-новите научни изследвания.

Хранене на кучето за:

 • намаляване на стреса,
 • психично здраве и
 • поведение при кучета

Добре е установено, че това, с което храним нашите кучета, влияе върху тяхното физическо здраве. Въпреки това, концепцията, че храненето има мощни ефекти върху психичното здраве и поведението, често е по-малко разбирана и пренебрегвана.
Видът и състават на всяка кучешка храна влияе върху горивото и градивните елементи, достъпни за всяка клетка и всеки метаболитен процес в тялото.

Точно както костите не могат да функционират правилно без адекватен калций и червените кръвни клетки не могат да функционират правилно без желязо, мозъкът и нервната система не могат да функционират без необходимите им компоненти.

Кучешката храна и поведението на кучето

По отношение на поведението на кучето трябва да признаем, че всяко поведение е пряка проява на активност в мозъка и централната нервна система. Поведенческият резултат е вторичен спрямо основното настроение, емоция и мотивация.

Тези неща се контролират от мрежи от неврони (нервни клетки) в мозъка на кучето. Ако невроните не могат да функционират или да комуникират помежду си оптимално, техните асоциирани мозъчни мрежи ще бъдат засегнати, а също така и поведението на кучето.

Сега става ясно, че храненето с кучешка храна засяга централната нервна система по по-сложни и завладяващи начини, отколкото учените са предполагали преди.

Видове кучешка храна

За щастие, днес имаме на разположение много видове марки и видове кучешка храна, които следват определени хранителни препоръки и се придържат към стандартите за „пълноценни и балансирани“ храни. Това означава, че всеки вид кучешка храна трябва да има всички необходими хранителни вещества и то в правилните съотношения.

И все пак, храненето на кучето ви по дадена диета е добро начало, но може да не е краят на историята.

Важно е да се прави разлика

Между „адекватни“ и „оптимални“ нива на определени хранителни вещества в диетата на кучето:

 • „Достатъчно“ – означава количеството, което трябва да присъства в диетата с кучешка храна, за да се избегне дефицит и заболяване. С други думи, минималното изискване.
 • „Оптимално“ – означава нивото, на което може да се постигне най-доброто състояние на функциониране, здраве и благосъстояние на кучето.

Има установени данни по отношение на минималните изисквания за повечето хранителни вещества при кучетата. Липсват ни обаче данни за потенциалните оптимални нива които могат да се постигнат с нормалната кучешка храна.

Освен това предишни проучвания, разглеждащи хранителните нужди при кучетатата, са се фокусирали върху оценката на наличието или отсъствието на физическо заболяване, а не върху психичното здраве и поведение на кучетата.

Каква кучешка храна да изберем?

На практика това означава, че можем да храним кучетата си с кучешка храна, която осигурява всичко необходимо, за да избегнат класическия хранителен дефицит, но тази храна може да не съдържа достатъчно хранителни вещества, за да функционират оптимално организмите им.

Все пак, домашните ни любимци може да се възползват от специфични корекции или добавки към кучешката храна с която се хранят.

Друго съображение е, че

Всички кучета са отделни индивиди и има много вариации между тях.

Коя е най-добрата диета или кучешка храна за едно куче може да се различава много в зависимост от тяхната генетика и среда. Има и друго голямо парче от пъзела по отношение на това какво се случва с храната за кучета, веднъж попаднала в храносмилателния тракт.

Това може да разберете в нашия блог, като прочетете темата за връзката между червата и мозъка на кучето.

За съжаление към днешна дата има ограничени изследвания в областта на това как специфичните хранителни вещества в кучешката храна влияят на мозъка и поведението при кучета. Това е донякъде нова граница, тъй като психичното здраве става все по-широко признато при нашите домашни любимци.

Въпреки това има достатъчно доказателства, комбинирани с екстраполация от човешки данни, за да ни дадат някои солидни теоретични и практически отправни точки.

Кои са важните вещества за добрата кучешка храна?

  • Триптофан

Триптофанът е прекурсорът на аминокиселината или градивният елемент за серотонина. Серотонинът е основен невротрансмитер в мозъка и централната нервна система, който влияе върху впечатляващ набор от неща, включително настроение, възбуда, импулсивност, агресия, тревожност, депресия и сън.

Ниските нива на серотонин са свързани с повишени психични проблеми и поведенчески аномалии при хора и кучета.

Високите нива на серотонин са свързани с усещането за спокойствие и удовлетворение.
Като аминокиселина, триптофанът идва от протеини в диетата, но физиологията му е сложна. Съотношението на триптофан към всички други аминокиселини в диетата е най-важният фактор за осигуряване на производството на серотонин.

Кучешка храна

Други аминокиселини се конкурират за транспортиране през кръвно-мозъчната бариера в мозъка и за предпочитане ще бъдат транспортирани преди триптофана.

Освен ако не живеете на някое място като Аляска, където кучето ви може де си хване само сьомга, но в България това е невъзможно.

Така че триптофанът трябва да присъства в по-високо съотношение в сравнение с другите аминокиселини и общото съдържание на протеин в храната трябва да е ниско, за да се гарантира, че другите аминокиселини не се конкурират и не насищат наличните транспортни носители в мозъка.

На практика това означава, че храненето с ниско съдържание на протеини и високо ниво на въглехидрати и мазнини с по-високо съотношение на триптофан от всяка друга аминокиселина е това, което дава най-добър ефект върху синтеза на серотонин в мозъка.

Би било безполезно добавянето на триптофан в диетата на кучето ви. Ако общото съдържание на протеин е високо, тъй като това няма да позволи на триптофана да влезе в мозъка.

Някои видове кучешка храна с особено високо съдържание на триптофан са яйца, сьомга и пуйка. Добавките с триптофан се предлагат в търговската мрежа под разлижчна форма.

  • L-теанин

Това е друг градивен елемент на аминокиселини и невротрансмитери. Той засяга нивата на неврохимикалите допамин и GABA в мозъка. Има известни доказателства, които показват, че има успокояващ ефект срещу тревожност при кучета.

  • Витамини от група В, особено VitB9 фолат + VitB12 кобаламин

Тази група хранителни вещества имат важна роля за осигуряване на здрави нервни клетки. Те подпомагат много метаболитни процеси в невроните и улесняват растежа и възстановяването на нови нервни клетки. Фолатът и кобаламинът са замесени в настроението, тревожността и депресията. Бъбреците и черният дроб са страхотни естествени източници на витамин В12.
В редки случаи някои кучета имат генетично заболяване, което им пречи да усвоят VitB12.

Те са изложени на висок риск от дефицит и може да се нуждаят от прилагане на витамините в инжекционни форми. Добре е да се приема кучешка храна с добевено съдържание на витамин B12. Витамин B9, още познат като фолиева киселина, може да бъде евтино и лесно осигурен дори под формата на хранителна добавка за хора.

  • Омега 3 мастни киселини

Мастните киселини са неразделна част от клетъчната мембрана на нервните клетки, която е необходима, за да се гарантира, че нервите могат да функционират и да предават сигнали, както и да растат и възстановяват. Омега 3 също имат противовъзпалителни ефекти в централната нервна система и навсякъде в тялото. Те могат да помогнат за компенсиране на окислителното увреждане, причинено от стрес и тревожност в мозъка.

Добавянето на Омега 3 е доказано в някои проучвания при хора, че е превантивно и терапевтично при тревожност и депресия. Някои изследвания показват, че мастните киселини са толкова или дори по-ефективни от използването на антидепресанти за някои случаи на тревожност и стрес.

Омега 3 киселините могат се предлагат под формата на капсули от рибено масло или масло от ленено семе, както и като добавена съставка в някои марки кучешка храна.

  • Магнезий

Някои ограничени проучвания при кучетата, както и по-обширни изследвания при хора разкриват, че магнезият влияе върху тревожността и поведението. Има доказателства, че добавката на магнезий може да помогне за облекчаване на тревожността и депресията и да подобри настроението.

Дори е доказано, че добавянето на магнезий подобрява поведението при деца, страдащи от ADHD. Магнезият улеснява успокояването на централната нервна система чрез способността си да блокира NMDA рецепторите, които участват във възбуждащата невротрансмисия.
Също така, магнезият има роля в стотици други критични метаболитни процеси, включително поддържане на невротрансмитерната функция.

Ако добавеното в кучешката храна количество магнезии е прекалено много, това може да причини диария при някои кучета, така че тази добавка трябва да се въведе в ниска доза за кучета с чувствителни черва.

  • SAMe (S-аденозил метионин)

Това е често срещано естествено съединение, необходимо за всяка клетка на нашето тяло и основно за стотици метаболитни процеси. Известно е, че е невропротективен и повишават нивата на полезни неврохимикали. Има доказана ефективност при лечение на тревожност и депресия при хората.

Евтина кучешка храна

Освен това има полезни ефекти при възпаление, болка и детоксикация на черния дроб. Официално е лицензиран като фармакологично средство за лечение на депресия в Европа, но например в Австралия се предлага без рецепта като добавка. Той е много безопасен с нисък профил на странични ефекти.

  • Алфа-казозепин

Това съединение има общо успокояващо действие върху централната нервна система и е доказано, че е ефективно при стрес при кучета в средносрочен до дългосрочен план. Извлича се от млечни продукти. Вече се предлага в търговската мрежа и ветеринарните кабинети под формата на хранителна добавка.

  • Фосфатидилсерин

Това подпомага структурата и функцията на нервните клетки. Той е особено полезен при по-възрастни кучета, тъй като помага за предотвратяване на когнитивния спад и дегенерация на мозъка. Като помага за поддържане на нивата на неврохимикали на оптимални нива. В няколко проучвания е доказано, че причинява клинични подобрения при болни кучета.

  • Антиоксиданти (витамини А, С, Е и селен)

Антиоксидантите играят жизненоважна роля за компенсиране на окислителното увреждане. Причинено от възрастта, възпалението и стреса, за да защитят функцията на мозъка и тялото.

Пациенти под хроничен стрес понасят по-тежко и бързо оксидативно увреждане на централната си нервна система и това влошава заболяването им.

Има някои доказателства, които предполагат, че стресираните и застаряващи кучета могат да се възползват от допълнителни антиоксиданти в диетата си. Тези съединения се предлагат в търговската мрежа заедно под формата на кучешка храна.
Връзката стомах-мозък е новата граница на психичното здраве на вашето куче. Мозъкът не съществува изолирано.

Напоследък изследванията ни просветляват за начина, по който стомашно-чревната система влияе върху психологията и психичното здраве. Става очевидно, че това, което се случва в „чревната нервна система“ (мрежата от нервна тъкан, свързана с червата).

Оказва огромно влияние върху нашия мозък и е в постоянна комуникация с нашия мозък чрез блуждаещия нерв.

Червата често се наричат „втори мозък“

Това е така, защото има сходен ембриологичен произход и споделя много от едни и същи молекули и химикали медиатори. Всъщност повече от 90% от целия серотонин в тялото е в червата! Това обяснява защо психоактивните лекарства като антидепресанти често имат стомашно-чревни странични ефекти като диария или запек.

Започваме да виждаме, че тревожността и депресията могат да бъдат предизвикани и облекчени чрез промени в стомашно-чревната система. Сега дори установяваме връзки между чревните бактерии и разстройства като аутизъм и ADHD. По-конкретно, сега е известно, че „чревният микробиом“ (състоящ се от милиарди бактерии, които обитават червата ни) оказва огромно влияние върху психичното здраве.

Храната за кучета и бактериите в червата

Бактериите в червата не седят безучастни, а играят динамична роля в останалата физиология на тялото. Знаем, че метаболитната активност на определени бактерии в червата произвежда странични продукти. Те влияят на неврохимията и настроението и че бактериите в червата могат да повлияят и на имунната и хормоналната системи (които също „говорят“ на мозъка).

Дисбалансът на бактериите може да означава, че жизненоважни хранителни вещества са откраднати или се произвеждат вредни токсини. Като цяло изглежда, че здравият и разцъфтяващ микробиом е свързан със стабилно психично здраве. Докато обедненият изчерпан микробиом е свързан с повишена честота на проблеми с психичното здраве.

Доколкото ни е известно, има минимални изследвания в тази област по отношение на пациенти-кучета, но определено заслужава разглеждане и бъдещо разследване.

Важно е не само какво яде, но и как го яде!

Една последна точка, която си струва да се отбележи по отношение на храненето на нашите кучета. За насърчаване на оптимално психично здраве, е, че начинът, по който се хранят, е важен. Известно е, че обогатяването и креативното хранене стимулират положителната неврохимия и помагат в борбата със стреса и нежеланото поведение на кучетата.

Кучетата предпочитат и се възползват от ангажираността с храната си, която по някакъв начин стимулира естественото им поведение. В идеалния случай, ако можем да гарантираме, че нашите кучета прекарват прилично време за получаване на дневната си дажба кучешка храна.

По интерактивен и възнаграждаващ начин, те ще бъдат по-щастливи от този факт.

Работата с аромати, разпръскването, устройствата за бавно хранене или дозаторите за лакомства са страхотни за стимулиране на кучетата.

Поднесете любимата евтина, но вкусна кучешка храна на вашия любимец. И той ще ви се отблагодари както с внимание, така и с дългогодишно, предано приятелство.

Евтина кучешка храна онлайн
Кучешката храна е изцяло вдъхновена от Здравето на вашия домашен любимец. Всички продукти, които hranazakucheta.bg предлага са специално подбрани, за да осигурят пълноценно хранене на вашия най-добър приятел през целия  му живот.
Качествената кучешка хранаЕ с едноцветни кафяви гранули. Съставът на гранулите предразполага този цвят. Всички останали цветни гранули са просто оцветители и са продукти, които не са полезни, особено за кучета със здравословни проблеми.
Съдържание на полезна кучешка хранаТрябва да е разнообразна и добре балансирана по отношение на основните хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати. От голямо значение е източника на протеин, особено при породи над 15кг. Протеините от месо се преработват и усвояват по-лесно от организма. Имат по-добре балансиран аминокиселинен състав и са по-ценни за метаболизма.
Кучешки храни, които използват високи нива над норматаНа зърнени култури като източник на протеин са трудно смилаеми, затрудняват метаболизма и функцията на черния дроб и бъбреците. Могат да доведат до развитие на чувствителност, алергии, или наднормено тегло.
Плюсовете за косматия приятел при здравословна кучешка храна Са много и ще бъдат оценени с течение на времето. Поддържането на здрава и лъскава козина, здрави зъби и добре работещ стомах, са само част от позитивите на здравословната кучешка диета.

Често задавани въпроси

Защо има толкова голямо разнообразие от кучешка храна?

Отговор: Всяко куче има специфични хранителни предпочитания. Кучешката храна трябва да бъде съобразена с възрастта, размера и породата им, както и с техните здравословни нужди.

Как да избера вида на кучешка храна, която да давам?

Отговор: Консултирайте се със своя ветеринар. Той най-добре ще може да съобрази типа на кучешката храна спрямо здравословното състояние на кучето Ви. Разбира се, има много предимства да дадете на кучето си смес от мокра и суха храна. Едно от тях е, че мократа храна им помага да се поддържат хидратирани.

Как да избера кучешка храна, ако кучето ми е на хранителна диета?

Отговор: Препоръчваме да поддържате балансирана, разнообразна диета. Системната употреба на хранителни добавки ще засили имунитета на Вашето куче, ще помогне за поддържането на отличния му външен вид и отлична физическа форма за години напред. Препоръчваме консултация с Вашия ветеринар.

Последни публикации

кокали за дъвчене
Кокали за дъвчене – забавление и ползи за здравето кучето

Кокалите за дъвчене са популярни сред собствениците на кучета като хранително допълнение и източник на забавление за техните пухкави приятели. Те са дървени, каучукови или силиконови предмети, предназначени специално за […]

Вижте повече
Храни, които кучето ви не трябва да яде
Храни, които кучето ви не трябва да яде

Колкото и да обичаме да споделяме храната си с нашите любимци, жизненоважно е да имаме предвид, че не всички човешки храни са подходящи за консумация и от кучета. Прочетете тук […]

Вижте повече
могат ли кучетата да ядат праскови
Могат ли кучетата да ядат праскови?

Искате ли да споделите праскова с вашето кученце като лека закуска? Могат ли кучетата да ядат праскови? Прасковите са един от многото безопасни плодове, които кучетата могат да ядат, както […]

Вижте повече

  Контактна форма