Филтър

Категория

Марка

Порода

Котешка тоалетна

Показване на 2 резултата

Как да изберем правилната котешка тоалетна и как да я поддържаме

котешка тоалетна

Всяко куче се нуждае от свое място за лични нужди, но какво прави котката по-специална? Котешка тоалетна е неизменна част от грижите за домашните ви котки. Тя предлага на котката комфорт, интимност и хигиена, осигуряващи й място за отделяне и покритие на отпадъците.

В тази статия на Кучеландия ще разгледаме някои важни аспекти при избора и поддръжката на котешка тоалетна.

Част 1: Изборът на правилната котешка тоалетна

изборът на правилната котешка тоалетна

 • Размер и форма

При избора на котешка тоалетна е важно да вземете предвид размера и формата на вашата котка. По-големите породи изискват по-голяма и по-дълбока тоалетна, за да имат достатъчно място. Някои котки предпочитат отворени кутии, докато други са по-комфортни в закрити котешки тоалетни, които предоставят поверителност и намаляват разпръскването на миризми.

 • Тип на подложката

Подложката, която избирате за котешката тоалетна, е важна. Много котки предпочитат мека и абсорбираща подложка, като например бентонитова глина или кристали. Те абсорбират течността и задържат миризмите. Въпреки това, някои котки могат да предпочетат по-меки подложки като пясък или дори дръвчета. Експериментирайте с различни видове подложки, за да откриете коя е най-подходяща за вашата котка.

 • Леснота на почистване

Важно е да изберете котешка тоалетна, която е лесна за почистване. Някои модели разполагат с подвижни или отделящи се части, което улеснява изхвърлянето на отпадъците и почистването на тоалетната кутия. Също така, проверете дали капакът на тоалетната е лесно отваряем и затваряем, което улеснява достъпа до вътрешността при почистване и подмяна на подложката.

 • Брой на тоалетните

Ако имате повече от една котка, е препоръчително да имате повече от една тоалетна кутия. Всеки котешки индивид има своите предпочитания и това може да предотврати конфликти и спорове между тях. Осигурете достатъчен брой тоалетни спрямо броя на котките ви, за да им предложите индивидуално пространство и комфорт.

Част 2: Поддръжка и грижи за котешката тоалетна

поддръжка и грижи за котешката тоалетна

2.1 Редовно почистване

Редовното почистване на котешката тоалетна е от съществено значение за хигиената на вашата котка и за поддържането на свежа и безмирисна среда. Изхвърляйте фекалните отпадъци всеки ден и променяйте подложката според нуждите на вашата котка.

Прилагайте подходящ препарат за почистване, който е безопасен за котката и не оставя агресивни химикали в тоалетната кутия.

2.2 Разместване на мястото на тоалетната

Ако забележите, че котката ви не използва тоалетната кутия или проявява необичайно поведение, опитайте да промените местоположението й. Някои котки могат да бъдат чувствителни към шума, наличието на други домашни любимци или просто предпочитат по-тихи и уединени места за отделяне.

2.3 Разрешаване на проблеми с котешката тоалетна

Ако се сблъскате с проблеми или поведенчески промени, свързани с котешката тоалетна, е важно да ги разберете и решите. Това може да включва консултация с ветеринарен лекар или поведенчески специалист.

Проблемите могат да бъдат свързани с физическо здраве, стрес, териториалност или предпочитания за място и подложка. Разбирането на причините и вземането на подходящи мерки може да помогне за подобряване на ситуацията.

2.4 Замяна на котешката тоалетна

Както всеки друг предмет, котешката тоалетна има ограничен срок на ефективност. С времето пластмасовите материали могат да се износят и задържат миризми. Ако забележите, че котката ви не използва тоалетната или има постоянни проблеми, може да бъде необходимо да замените тоалетната кутия с нова.

Част 3: Евентуални проблеми с използването

проблеми с не използване на котешката тоалетна

3.1 Проблеми с не използване на котешката тоалетна

Ако котка ви отказва да използва котешката тоалетна или има проблеми с не използването й, е важно да се разберат причините и да се предприемат съответните действия. Някои от честите проблеми включват:

 • Медицински проблеми: Някои здравословни проблеми като уринарни инфекции, камъни в бъбреците, могат да доведат до проблеми с употребата на тоалетната кутия. Ако забележите необичайни промени в поведението на котката си или проблеми с уринирането, консултирайте се с ветеринарен лекар.
 • Лошо местоположение на тоалетната: Ако тоалетната кутия е разположена на шумно място или в много открито пространство, котката може да се почувства несигурна и да отказва да я използва. Разместете тоалетната на тихо и спокойно място, където котката има поверителност и сигурност.
 • Неподходящ тип подложка: Някои котки имат предпочитания за определени видове подложка. Ако котката не е доволна от подложката, която предоставяте, опитайте с други видове като бентонитова глина, пясък или пелети. Експериментирайте, за да откриете каква подложка най-много харесва на вашата котка.
 • Липса на чистота: Котките са изключително чистоплътни животни и предпочитат чиста тоалетна. Редовното почистване и подмяна на подложката са от съществено значение. Ако тоалетната кутия е мръсна или се появят неприятни миризми, котката може да откаже да я използва. Почиствайте и подменяйте подложката редовно, за да поддържате хигиената на котешката тоалетна.
 • Стрес или промени в домашната среда: Котките са чувствителни на стрес и промени в домашната среда. Проблеми като пристигането на нов домашен любимец, преместване или промяна в семейната динамика могат да повлияят на поведението на котката и да доведат до проблеми с използването на котешката тоалетна. Уверете се, че котката има място за отделяне, където да се чувства спокойна и сигурна.
3.2 Обучение на котката

Ако имате котенце или ново придобита котка, може да бъде необходимо да я обучите да използва котешката тоалетна. Поставете я в тоалетната кутия и я наблюдавайте  внимателно. Ако забележите, че иска да излезе или показва признаци на изхождане, поставете я в тоалетната кутия.

Поощрявайте я и награждавайте, когато успешно използва тоалетната. Важно е да бъдете търпеливи и да не налагате прекомерно напрежение, защото това може да има обратен ефект.

3.3 Съвети за поддържане на чистотата

За да поддържате котешката тоалетна чиста и хигиенична, следвайте някои прости съвети:

 • Редовно изхвърляйте фекалните отпадъци и променяйте подложката според нуждите на котката.
 • Почиствайте тоалетната кутия с подходящ препарат, който не е агресивен и не оставя аромати, които могат да отблъснат котката.
 • Използвайте подложка с високо абсорбиращи свойства, която задържа неприятните миризми.
 • Поставете котешката тоалетна на леснодостъпно място, където и вие, и котката ще имате достъп до нея.

В заключение, котешката тоалетна е важна част от грижите за вашата котка и поддържането на чист и хигиеничен дом. Изберете подходяща тоалетна кутия, осигурете правилна подложка и поддържайте чистотата редовно.

Наблюдавайте поведението на котката си и реагирайте на проблеми или не използване на тоалетната. С търпение, обучение и правилни грижи ще можете да осигурите на вашата котка комфортна и хигиенична среда за отделяне и ще поддържате доброто здраве и благополучие на вашето коте.

Най-добрите и най-лошите места за тоалетната на вашата котка

Старата поговорка в областта на недвижимите имоти, „Местоположението определя цената“, важи с пълна сила и локацията на котешката тоалетна.

Мястото за поставяте кутията за отпадъци може да доведе до хармонията или враждебността между вас и вашите домашни любимци. Ако искате вашите котки да се чувстват комфортно и да вършат работата, а в същото време да сведете до минимум замърсяването около дома, тогава помислете за правилното място на котешката тоалетна.

В света на котките един от най-големите проблеми, за които чуваме, е обучението в кутията за отпадъци и неподходящото елиминиране. Веднъж започнали, проблемите с кутиите за отпадъци са болка с която трябва да се справите.

места за тоалетната на вашата котка

Къде да поставите тоалетната на вашата котка

Най-добрите места за котешка тоалетна са обикновено тихи, леснодостъпни ъгли, които предлагат уединение.

Проверете къде вашата котка прекарва най-много време. Ако например, котката ви никога не се качва в таванската стая или килера, не поставяйте кутията за отпадъци там.

По правило собствениците на котки не искат да виждат или миришат кутии за отпадъци, така че ги пъхнат на места, които не са на пътя на домашния любимец.

Вместо това поставете кутията на място, до което котката може лесно да стигне, за предпочитане зона с нисък трафик, далеч от купи за храна и вода. Котките обикновено обичат да излизат с хората си, така че едно от тези любими места може да е идеално за котешка тоалетна.

Помислете за аспектите, които търсите в банята. Изберете място с достатъчно светлина, тъй като котките искат да могат да виждат, когато отиват да си вършат работата. Ако е възможно, използвайте нощни светлини, за да осветите зоната. Личността на вашата котка, възрастта, физическото състояние и оформлението на дома са фактори, които трябва да имате предвид. Например възрастна котка с ограничена мобилност не може да се очаква да ходи на далеч, когато природата я повика. Така че се уверете, че нейната кутия за отпадъци е наблизо.

Котешки тоалетни в домакинства с много котки

Поставянето на кутия за отпадъци може да се усложни, когато няколко котки живеят под един покрив. Това, което работи за една котка, може да не е приемливо за другото коте.

Тъй като не всички котки ще споделят своите кутии за отпадъци със съквартиранти, важно е да имате достатъчно тавички, за да се грижите за всичките си домашни любимци. В домакинства с много котки определено не искате да поставяте тавичките за отпадъци една до друга, тъй като котките ще възприемат двете като една обща тоалетна. Това ще създаде ненужен конфликт между котките и резултатът ще е катастрофален.

Котешки тоалетни в домакинства с много котки

И тъй като някои котенца предпочитат да уринират и дефекират в отделни тавички за тоалетна, препоръчваме да поддържате две тави за отпадъци за всяка котка в семейството.

Котетата се чувстват уязвими, когато отиват до тоалетната, особено когато в дома има други котки. Много добра идея е да оставите котешка тоалетна точно на върха на стълбището, водещо към спалните или други стай в къщата. Коридорите са открити площи, а котките се чувстват сигурни, защото могат да видят други котки, които идват. Тоест, осигуряването на стратегическо наблюдение е нещо което се харесва на котките.

Докато коридорът на горния етаж може да бъде спокоен, натоварените фоайета не са идеални за кутия за отпадъци. Избягвайте да оставяте котешките тоалетни на входа на апартамента или по средата на хола.

Разрешаване на проблеми с котешките тоалетни

Котките обичат да се мотаят в удобни стаи. Ако вашето коте харесва определена спалня и вие не възразявате, поставете кутия за отпадъци в стаята. Не забравяйте да държите вратата на спалнята отворена, за да има котката ви постоянен достъп.

Тоалетната на вашата котка може да бъде поставена близо до вашата тоалетна, ако само вие и вашият домашен любимец живеете в дома и стаята е достатъчно голяма за кутия за отпадъци. Ако обаче някой в дома изключи котката, като затвори вратата на банята, това може да накара животното да върши работата си някъде другаде.

Другият проблем е, ако нямате уверена котка. Тоест, да кажем, че се къпете. Звукът от душ може да изплаши котката и да я накара да си намери друго място, което на вас няма да ви хареса.

Тъй като котките обичат да се облекчават на тихи места, съветът ни е да не поставяте котешки тоалетни в близост до уреди като перални машини, хладилници или камини. Звуците от уредите може да изплашат котките и да направят обучението им  по-сложно.

Разрешаване на проблеми с котешките тоалетни

Не изненадвайте котката си, като преместите кутията за тоалетна, внезапно. Ако трябва да преместите тавата, не забравяйте да я местите постепенно, няколко сантиметра всеки ден, докато достигне новото си местоназначение.

Не искате да правите внезапни промени с тоалетната за котки, като я преместите от място, където е била дълго време. Котките са много чувствителни към внезапни промени в околната среда и е твърде вероятно да не отделят време, за да потърсят новото местоположение на тоалетната.

Последни публикации

храненето със смес от мокра и суха храна за кучета
Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета

Ползите от храненето със смес от мокра и суха храна за кучета Като стопани на домашни любимци, ние се стремим да осигурим най-доброто хранене за нашите космати другари. На пазара […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат яйца?
Могат ли кучетата да ядат яйца?

Могат ли кучетата да ядат яйца? Много стопани на домашни любимци се чудят кои „човешки храни“, са добри за техните домашни любимци. Често срещан въпрос е, могат ли кучетата да […]

Вижте повече
Могат ли кучетата да ядат стафиди?
Могат ли кучетата да ядат стафиди?

Могат ли кучетата да ядат стафиди? Стафидите може да изглеждат като безобидна и здравословна закуска, но за кучетата те могат да причинят много проблеми. Но защо стафидите са вредни за […]

Вижте повече

  Контактна форма

  Храна за кучета по породи