Кучеландия

Как да храня кучето си правилно?

суха храна

Множество хранителни режими и диети са създадени специално, за да са в полза на нашите домашни любимци. Правилното хранене и отглеждане на кучето изисква време и ресурси. Има плюсове и минуси при храненето на домашния ни любимец само със суха храна, с които ние трябва да сме наясно предварително. Наша задача е да се запознаем с нуждите на животното, за да успеем да му предоставим възможно най-доброто и качествено меню, което да го поддържа здраво и щастливо.

Какво ядат кучетата?

Домашните ни любимци произлизат от вълците и по природа са месоядни животни. Все повече хора избират метода BARF за храненето за своето куче, който включва приема на сурово или сготвено по определен начин месо и различни добавки, които често можем да срещнем дори и в нашето меню. Към този начин на хранене влиза също приема на яйца, различни видове дребни риби или конкретни зеленчуци.

Консервираната храна е добър заместител на месото и хубава добавка към менюто на куче, което се храни със суха храна. Задължително е да избягвате да давате на домашния си любимец сварени кокали, защото когато преминат през термична обработка те омекват и частици от тях лесно могат да задавят вашето куче. 

Някои от храните които трябва да избягвате да давате на домашния си любимец са: 

  • Шоколад
  • Лук и чесън
  • Цитруси
  • Мляко и лактоза
  • Солени храни
  • Мазни храни

Колко суха храна трябва да приема кучето ни на ден?

Количеството храна, което трябва да приема вашето куче много зависи от породата, активността и здравословното му състояние. Възрастта също е от значение, защото с годините преработката на определени храни затруднява организма на любимците ни, и е възможно да създаде проблеми. 

Ключът е освен да сте сигурни в качественото меню на кучето, да му давате правилното количество. То се определя както от хранителната стойност на порцията, така и от необходимото за преработка и усвояване време. Много често на етикетите с кучешки гранули пише правилната дажба и времето, през което се дава. Ето и няколко практични съвети, които могат да ви бъдат от полза, когато храните кучето си със суха храна:

  • Качествената гранула е с кафяв цвят;
  • Хипермаркетите не предлагат качествена суха храна за кучета;
  • Пакетираната кучешка храна е в пъти по-качествена от тази, която се продава на грамаж;
  • Качествената суха храна е в строг баланс качество-цена.

Последни публикации

интересни факти за кучетата
Интересни факти за кучетата

Кучето е един страхотен и незаменим спътник, който успява да ни научи на търпение, грижа и любов. Интересни факти за кучетата могат да ни изненадат всеки ден. Опашатковците са уникални […]

Вижте повече
суха храна
Как да храня кучето си правилно?

Множество хранителни режими и диети са създадени специално, за да са в полза на нашите домашни любимци. Правилното хранене и отглеждане на кучето изисква време и ресурси. Има плюсове и […]

Вижте повече
шоколадът е вреден за кучетата
Защо шоколадът е вреден за кучетата?

Всички сме чували или сме си задавали поне веднъж този въпрос. Странното е, че сме запознати с този ,,неписан закон’’, но всъщност много от нас не са наясно защо действително […]

Вижте повече