Кучеландия

Как да храня кучето си правилно?

суха храна

Множество хранителни режими и диети са създадени специално, за да са в полза на нашите домашни любимци. Правилното хранене и отглеждане на кучето изисква време и ресурси. Има плюсове и минуси при храненето на домашния ни любимец само със суха храна, с които ние трябва да сме наясно предварително. Наша задача е да се запознаем с нуждите на животното, за да успеем да му предоставим възможно най-доброто и качествено меню, което да го поддържа здраво и щастливо.

Какво ядат кучетата?

Домашните ни любимци произлизат от вълците и по природа са месоядни животни. Все повече хора избират метода BARF за храненето за своето куче, който включва приема на сурово или сготвено по определен начин месо и различни добавки, които често можем да срещнем дори и в нашето меню. Към този начин на хранене влиза също приема на яйца, различни видове дребни риби или конкретни зеленчуци.

Консервираната храна е добър заместител на месото и хубава добавка към менюто на куче, което се храни със суха храна. Задължително е да избягвате да давате на домашния си любимец сварени кокали, защото когато преминат през термична обработка те омекват и частици от тях лесно могат да задавят вашето куче. 

Някои от храните които трябва да избягвате да давате на домашния си любимец са: 

  • Шоколад
  • Лук и чесън
  • Цитруси
  • Мляко и лактоза
  • Солени храни
  • Мазни храни

Колко суха храна трябва да приема кучето ни на ден?

Количеството храна, което трябва да приема вашето куче много зависи от породата, активността и здравословното му състояние. Възрастта също е от значение, защото с годините преработката на определени храни затруднява организма на любимците ни, и е възможно да създаде проблеми. 

Ключът е освен да сте сигурни в качественото меню на кучето, да му давате правилното количество. То се определя както от хранителната стойност на порцията, така и от необходимото за преработка и усвояване време. Много често на етикетите с кучешки гранули пише правилната дажба и времето, през което се дава. Ето и няколко практични съвети, които могат да ви бъдат от полза, когато храните кучето си със суха храна:

  • Качествената гранула е с кафяв цвят;
  • Хипермаркетите не предлагат качествена суха храна за кучета;
  • Пакетираната кучешка храна е в пъти по-качествена от тази, която се продава на грамаж;
  • Качествената суха храна е в строг баланс качество-цена.
Хубаво е да храним кучето си правилноПравилното хранене и отглеждане на кучето изисква време и ресурси. Има плюсове и минуси при храненето на домашния ни любимец само със суха храна, с които ние трябва да сме наясно предварително.
Кучетата са месоядни животниНашите домашни любимци обичат да си хапват всякакви видове месо, все пак са наследници на вълците. Хубаво е да имат на разположение както суха гранулирана храна, така и консервирана.
За кучето не е полезна всичката храна за хоратаВредни за кучето са различни храни като шоколад, лук и чесън, цитруси, мляко и лактоза, солени храни, мазни храни
Гранулите за кучета са много видовеЗа да храним кучето си с правилната храна е хубаво да внимаваме какви гранули закупуваме. Качествените са задължително кафяви

Често задавани въпроси

Полезни ли са гранулите за кучета?

Гранулите за кучета, като консервираните храни съдържат много полезни вещества за диетата на нашето куче. Те могат да се дават на кучето като основна храна, но за предпочитане е са се смесват с мокра или консервирана храна за по голямо разнообразие в храненето

Трябва ли кучето да се храни само с гранулирана храна?

Не е задължително да се храни само с храна на гранули. Тя съдържа полезни вещества, но мократа храна съдържа вода, което поддържа кучето хидратирано. Най-добрия вариант е те да бъдат смесвани, но не в една купа, а в отделни. Кучето само да избере, от коя да се храни.

Какво да яде кучето?

Домашните ни любимци произлизат от вълците и по природа са месоядни животни. Консервираната храна е добър заместител на месото и хубава добавка към менюто на куче, което се храни със суха храна.

Последни публикации

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи
Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци? Това е един доста важен въпрос, който вълнува всеки един собственик. Някои собственици на кучета вярват, че тъй като […]

Вижте повече
Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата
Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата

Това да съумеем да научим кучето да се държи добре с децата е много важно. Това са навици, които трябва да създадем на домашния си любимец от ранно върдраст. Кучетата […]

Вижте повече
да обличем кучето си
Кога да обличем кучето си?

Ако сте се питали кога би бил най-подходящия момент да обличем кучето си, ние даваме отговор на тозаи въпрос. Instagram прелива от акаунти на кучета, които имат хиляди последователи. Много […]

Вижте повече