Кучеландия

Защо шоколадът е вреден за кучетата?

шоколадът е вреден за кучетата

Всички сме чували или сме си задавали поне веднъж този въпрос. Странното е, че сме запознати с този ,,неписан закон’’, но всъщност много от нас не са наясно защо действително шоколадът е вреден за кучетата.

Шоколадът е сред най-любимите лакомства на хората, но той не е подходящ за нашия опашат приятел. Друг вид лакомства са за предпочитане, когато искате да наградите любимеца си. Шоколадовата токсичност е често срещан и наблюдаван проблем, причинен от неволното поглъщане от страна на кучето. Разбира се, количеството на изядения шоколад е от голямо значение за това, какъв проблем ще създаде или колко ще навреди на организма на животното. 

Каква е причината шоколадът да е вреден за кучетата? 

Това сладко изкушение съдържа теобромин, който всъщност го прави така токсичен за домашните ни любимци. Те не могат да го преработят бързо и по този начин се образуват натрупвания, които позволяват на съединенията да започнат да отделят токсини в организма на животното. Нивата на токсичност, разбира се, са различни. Много голямо значение има количеството, което е попаднало в организма и опитва да се преработи. Дали шоколада е тъмен, млечен или бял също оказва своето влияние при преработката. 

Как реагира организма на кучето?

Зависи от организма на кучето, неговите размери и дори порода. Някои породи кучета ( особено изкуствено създадените ) имат склонност към по-бързо влошаване в такава ситуация, заради крехкото си здраве. 

Ако имате средно или голямо куче, което е погълнало малко количество шоколад може да последват проблеми със стомаха, които да предизвикат повръщане. 

Но ако вашият любимец е малък и успее да погълне голямо количество шоколад е възможно развитието на шоколадова токсичност. Ето някои от нейните признаци:

  • Възможни припадъци 
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Аритмия
  • Вътрешно кървене 
  • Изключително вълнение

Какво е лечението на шоколадова токсичност при кучетата?

Обикновено на кучето се правят промивки, за да се отстрани шоколада от организма му, след което е желателно да се постави под наблюдение за 1 или 2 дни. Може да се появят усложнения, ако количеството е било голямо, затова грижите и наблюдението след промивката, са важни. 

Приемането на медикаменти след получени припадъци може да овладее положението, но посещението при лекар е задължително. 

При по-малко количество погълнат шоколад ветеринарят може да предизвика повръщане, ако те не е настъпило само. Не се препоръчва да се опитвате сами вкъщи да накарате домашния си любимец да повръща, а под строг контрол и наблюдение от ветеринар. 

Последни публикации

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи
Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци

Кучето ми има ли нужда от допълнителни грижи през зимните месеци? Това е един доста важен въпрос, който вълнува всеки един собственик. Някои собственици на кучета вярват, че тъй като […]

Вижте повече
Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата
Топ съвети как да научим кучето да се държи добре с децата

Това да съумеем да научим кучето да се държи добре с децата е много важно. Това са навици, които трябва да създадем на домашния си любимец от ранно върдраст. Кучетата […]

Вижте повече
да обличем кучето си
Кога да обличем кучето си?

Ако сте се питали кога би бил най-подходящия момент да обличем кучето си, ние даваме отговор на тозаи въпрос. Instagram прелива от акаунти на кучета, които имат хиляди последователи. Много […]

Вижте повече